O mnie

Moje zdjęcie
Gotowanie to takie moje czary-mary. Zabawa, której efekt nigdy do końća nie jest mi znany. Chyba nie przestanę się dziwić, że tak zwykłe składniki są potrzebne do wykonania czegoś niezwykłego. Lubię dreszczyk emocji, kiedy ciasto rośnie w piekarniku i nie cierpię czekania, kiedy musi ostygnąć. Zapraszam na proste, smaczne małe "co nieco"!

31 lipca 2011

Dynia makaronowa- na ostro.

Copyright: http://kuchniamagnifique.blogspot.com/







































Za oknem październik w lipcu. Zimno, szaro, wieje. Brrr! Bez kurtki nie ma co ruszać się z domu.
Potrzebne było mi danie, które mnie rozgrzeje.
Dostałam dynie makaronową. Pierwszy raz ją robiłam i pokochałam od pierwszego "kęsa".
Jej miąższ po ugotowaniu rozpada się we włókna, niczym makaron. Przypomina nieco makaron ryżowy, ale ma smak warzywa.

Mój przepis:

1 dynia makaronowa (1,5 kg)
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka masła
pieprz, sól
łyżeczka pietruszki suszonej


Dynię gotujemy do miękkości- aż nóż bija się łatwo.
Kroimy na pół i wybieramy łyżką miąższ.
Na durszlaku odcedzamy nitki dyni, przelewając odrobiną zimnej wody.


A co z pestkami?

Wyczytałam wszędzie żeby odzielić pestki. Moja dynia był młoda, a pestki po spróbowaniu wydawały mi się nieodzwoną częścią tego dania, więc je zostawiłam. Smakowały świetnie.


Copyright: http://kuchniamagnifique.blogspot.com/





































Do garnka wkładamy nitki dyni wraz z pestkami, dodajemy masło, koncentrat, curry.
Doprawiamy solą i pieprzem, wsypujemy łyżeczkę natki pietruszki.

Podajemy gorące:) Danie jest naprawde rewelacyjne.

Polecam!

29 lipca 2011

Ziemniaczki z tymiankiem

Mmmm, piątek. Wreszcie! Zaczyna się weekend.
Można wreszcie usiąść, odsapnąć. No i oczywiście jest chwila na małe co nieco.

Zazwyczaj unikam frytek, chociaż bardzo je lubię. Szkoda mi spalonych kalorii...
Dzisiaj jednak nie mogłam oprzeć się pokusie i zrobiłam nieco lżejszą a na pewno bardziej aromatyczną wersję typowego fast fooda. Pieką się w piekarniku, tylko lekko posmarowane oliwą z oliwek, wśród ziół.
Pachnie w całym domu, a smakuje tak, że ciężko odmówić sobie kolejnego kęsa...



Copyright: http://kuchniamagnifique.blogspot.com/

Potrzebujemy:

Ziemniaki (u mnie 1,5 kg dla całej rodzinki)
2 czerwone cebule
4 ząbki czosnku
Przyprawy: tymianek (dużo tymianku), papryka ostra, zioła prowansalskie, sól morska.
Oliwa z oliwek


Step by step:

Ziemniaki kroimy niedbale w miejsze cząstki- kszatłt- wedle życzenia.
Smaruemy silikonowym pędzelkiem, umoczonym w oliwie z oliwek. Posypujemy solą morską i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok 15 minut. Po tym czasie wyciągamy, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, czosnek a całość posypujemy dużą ilością tymianku, czerwoną ostrą papryką oraz ziołami prowansalskimi. Pieczemy jeszcze ok 10 min, do zarumienienia.


Przy podaniu dodaję bazylię, ziemniaczki przechodzą pięknie jej zapachem

Smacznego!!!

Copyright: http://kuchniamagnifique.blogspot.com/

28 lipca 2011

Koszyczki z sałatkami -"Vafini"

Odkrycie tego roku. Vafini.

http://vafini.pl/



Copyright: http://kuchniamagnifique.blogspot.com/





































Nikt mi za reklamę nie zapłacił, ale naprawdę je polubiłam-myślę, że moi goście również :)

Kupiłam je w Rossmanie (stojąc w kolejce).

Świetnie nadają się jako baza pod sałatki.

U mnie w 3 propozycjach:

1. makrela wędzona, czosnek marynowany, jajko, koperek. sos z jogurtu naturalnego.
2. makrela wędzona, przyprawa chili, papryka żółta. sos z oliwy z oliwek.
3. brokuły, kukurydza. sos majonezowo- jogurtowy.


Copyright: http://kuchniamagnifique.blogspot.com/
polecam!

23 lipca 2011

Placki z cukinii z saslą pomidorowo-bazyliową

Copyright: http://kuchniamagnifique.blogspot.com/


Widziałam je w internecie  i czasopismach ze 100 razy. Nic odkrywczego. Ale sam smak, godny polecenia.
W moim przepisie, mąkę zywkłą zastępuję mąką razową a zwykły olej-oliwą z oliwek- jakoś wtedy rekompensuje sobie tą znaczną ilość sera :).
Do tego salsa pachnąca słońcem.
Mniam!


Składniki na ok 5 placków (dużych- na całą patelnię)

4 jajka
1, 5 średniej cukinii
pół łyżeczki soli
3 ząbki czosnku
15 dag startego żółtego sera (3/4 kostki)
posiekana natka pietruszki
4 łyzki mąki pszennej razowej (u mnie typ 2000 )
4 łyzki mąki razowej żytniej (typ 1800)
łyżka proszku do pieczenia
oliwa z oliwek do smażenia (pędzelek potrzebny)


Cukinię i ser żółty ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Mieszamy z pozostałymi składnikami.

Rozgrzewamy patenię i smarujemy pędzelkiem oliwą z oliwek. Wlewamy ciasto na całą powierzchnię, jednak  nie grubą warstwę. Jeśli ktoś nie potrafi przewracać placka w locie, proponuję metodę odwracania na talerz.

Smażymy z dwóch stron.
Po usmażeniu kroimy placek na 4 ćwiartki.

SALSA:

pomidory obieramy ze skórki, kroimy na kosteczkę
świeżą bazylię rwiemy (nie kroimy) na mniejsze kawałeczki.
Polewamy oliwą z oliwek i posypujemy pieprzem oraz solą.


Podajemy z plackiem


Copyright: http://kuchniamagnifique.blogspot.com/

Smacznego:)

22 lipca 2011

Kraina deszczowców i pikantne ciasteczka

Copyright: http://kuchniamagnifique.blogspot.com/
Ale pogoda! Jak w krainie deszczowców!!!

No ale, dobrze, że to już  piątek! Jak minął Wam tydzień? Mój był intensywny- nawet za bardzo. Praca na wysokich obrotach troche mnie zmęczyła.

Więc teraz...

ciasteczka z ciasta francuskiego -na ostro!  Pomocne w "najeździe" niezapowiedzianych gości, jak świetne podczas seansu filmowego przy takiej pogodzie.
Polecam!

All what you need:

ciasto francuskie- gotowe
5-7 suszonych pomidorów w oleju (pokrojone na cieniutkie paseczki)
oliwki zielone
przyprawa chili


Copyright: http://kuchniamagnifique.blogspot.com/

STEP BY STEP:

cisto kroimy na kwadraciki o średnicy ok 6 cm. Każdy kwadracik dzielimy na pół.
Zawijamy kawałek suszonego pomidora, oliwkę i posypujemy chili.


Copyright: http://kuchniamagnifique.blogspot.com/
mój faworyt;)

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 20 min, do zarumienienia.


Copyright: http://kuchniamagnifique.blogspot.com/

Smacznego!

18 lipca 2011

Granola!

Granola

Copyright: http://kuchniamagnifique.blogspot.com/





































Pyszne, chrupiące płatki- polecam do zrobienia "przy okazji" pieczenia ciasta (np na końcu).
Świetny dodatek do jogurtu.

Składniki- kombinacji i przepisów jest całe mnóstwo-dla mnie liczy się prosta zasada- lubię/mam-dodaję, nie lubię/ nie mam-nie dodaję:)

płaki owsiane błyskawiczne- szklanka
płatki owsiane zwykłe- szklanka
żurawina- 100 g
słonecznik łuskany- 100 g
siemie lniane- 50 g
 2 łyżeczki miodu, 2 łyzeczki cukru
miód do polania (ok 2 łyżeczek)


Wszystkie płatki mieszamy i przesypujemy na szeroką blaszkę. Polewamy miodem połączonym z wodą. W połowie pieczenia polewamy dodatkowo  miodem w różnych miejscach.

Ważne- często mieszamy podczas pieczenia
trwa to ok 7-10 minut, w temperaturze ok 180 stopni.

Polecam!



Copyright: http://kuchniamagnifique.blogspot.com/

17 lipca 2011

Kurczak w sezamie na szpinakowym tagiatelle


Copyright: http://kuchniamagnifique.blogspot.com/


 Nie jestem zwolenniczką zwykłej panierki. Lubię, kiedy pachnie ziołami a zamiast mąki/bułki tartej są inne ziarna. Dzisiaj propozycja kurczaka w sezamie, na szpinakowym makaronie z sosem serowym. Danie świetne na niedzielny obiad, lub miłą kolaję we dwoje.

All what you need:

2 piersi z kurczaka
100 g sezamu (1 małe opakowanie)
1 jajko
pieprz, sól
olej do smażenia (rzepakowy)

makaron tagiatelle szpiankowy -kupiony 200 g

SOS:

50 g serka topionego z ziołami
pół szklanki mleka (ok 125 ml)
sól
oregano, lub zioła prowansalskie


STEP BY STEP

Makaron gotujemy ok 10 min w osolonej wodzie. Najlepiej smakuje al dente- miękkim kluchom mówimy stanowcze NIE. Odcedzamy makaron.


Kurczaka kroimy w paski, maczamy w pomieszanym jajku z pieprzem i solą, a następnie obtaczamy w sezamie. Smażymy z dwóch ston do zarumienienia na rozgrzanym oleju.

SOS:

mleko wlewamy do garnka, dodajemy serek, szczyptę soli, zioła. Mieszamy aż do rozpuszczenia składników. Polewamy makaron.


Gotowe!
Smacznego:)


Copyright: http://kuchniamagnifique.blogspot.com/


10 lipca 2011

Ciasto biszkoptowe z jagodami i kruszonką

Copyright: http://kuchniamagnifique.blogspot.com/






































Bardzo długo chodziło za mną to ciasto. Takie lekkie, puszyste z owocami i kruszonką.
Ciasta to nie są moja specjalnością- przynajmniej ich pieczenie, z jedzeniem radzę sobie całkiem nieźle ;) Jednak wszystkim tym, którzy twierdzą tak jak ja, polecam serdecznie to ciasto.
Jest łatwe.

A wszystko czego potrzebujesz to:

foremka-tortownica
kawałek masła do wysmarowania

Ciasto:

6 jajek
2 szklanki mąki pszennej (2x 250 ml)
125 ml oleju roślinnego
pół szklanki cukru
1,5 łyżki proszku do pieczenia

Owoce: 30-40 dag jagód

Kruszonka:

100 g masła
szklanka mąki
100 g cukru pudru ( prawie pół szklanki 250 ml)


Step by step:

Tortownicę  (spód i brzegi) posmarować masłem.

Ciasto:

Oddzielić białka od zółtek.
Żółtka utrzeć z cukrem, białka ubić na puszystą pianę.

Dodawać i miksować kolejno:

Żółtka z cukrem + mąka +olej + proszek do pieczenia (zwarte ciasto)
Dodać ubite białka- miksować (ciasto nabiera puszystości)

Przelać masę do tortownicy, posypać jagodami.

Kruszonka:

Połączyć masło z mąką i cukrem pudrem, zagniatać (jeśli zbyt przykleja się do palców można dodać mąki)
Kruszyć ciasto na małe kawałeczki, pokrywając owoce.


Całość piec ok 50 min w temp. 170 stopni.


Copyright: http://kuchniamagnifique.blogspot.com/

Smacznego!

4 lipca 2011

Koktajl truskawkowy z migdałami


Copyright: http://kuchniamagnifique.blogspot.com/





































Ciężko będzie pożegnać się z truskawkami!
Bardzo się do nich przyzwyczaiłam.

Na śniadanie lub deser, kiedy nudzą mi się zwykłe jogurty, proponuję koktajl truskawkowy z migdałami:

0,5 kg truskawek
kefir 0%
80 gr płatków migdałów
2 łyzeczki cukru


Copyright: http://kuchniamagnifique.blogspot.com/





































I to co lubie najbardziej: miksujemy i gotowe!

Dekorujemy płatkami migdałów i truskawkami.Pycha!