O mnie

Moje zdjęcie
Gotowanie to takie moje czary-mary. Zabawa, której efekt nigdy do końća nie jest mi znany. Chyba nie przestanę się dziwić, że tak zwykłe składniki są potrzebne do wykonania czegoś niezwykłego. Lubię dreszczyk emocji, kiedy ciasto rośnie w piekarniku i nie cierpię czekania, kiedy musi ostygnąć. Zapraszam na proste, smaczne małe "co nieco"!

12 grudnia 2011

Gnocchi z grzybami i kurczakiem


Wyłowiłam z zamrażarki ostatnie jesienne gotowane grzyby.
Piękne podgrzybki. Pachnące.
Od razu pomyślałam o gnocchi. Uwielbiam te "kluchy".
Być może co niektórzy uznają to za profanację, ale kupiłam je gotowe. Skład na opakowaniu był całkiem przyzwoity, więc nie mam wyrzutów sumienia :)
Dodałam do nich także kurczaka, mocno doprawiłam czosnkiem, a pierzynkę zrobiłam z serka BRIE.
Pycha.

Sprawdź czy masz:

gnocchi- 1 opakowanie - ok 500 g
grzyby- 300 g
śmietana 13 %
1 duża pierś z kuczaka
cebula
czosnek- 3 ząbki
serek brie, kilka plasterków
sól, pieprz, ostra papryka


1. Do osolonego wrzątku wsyp gnocchi, gotują się dosłownie minutkę.
2. Kurczaka pokrój w małą kostkę, podsmaż doprawiając delikatnie solą i pieprzem oraz ostrą papryką.
3. Uduś grzyby z cebulką (swoją drogą głupie określenie, "uduś grzyby"- przeciecież one już dawno padły ;)
4. Dodaj do grzybów śmietanę, dopraw solą i pieprzem. Dodaj czosnek (można ominąc jeśli ktoś nie lubi)

Kiedy poszczególne składniki będą gotowe, połącz je razem i przenieś do żaroodpornego naczynia.
Przykryj plasterkami BRIE, posyp lekko papryką i wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego na 180 stopni.



3 grudnia 2011

Muffinki na słono- z kurczakiem i brokułami




Póki co jesień nas rozpieszcza. Świeci słońce, aż żal czasami siedzieć w pracy.
A kiedy w końcu kończymy już zapadają egipskie ciemności. Cóż, takie są uroki tej pory roku.
Jest za to czas, żeby pobawić się w kuchni, pomyśleć, pokombinować.
Właśnie dzięki temu wyszły te muffinki.
Lubię wykorzystywać sprawdzone przepisy na tysiąc sposobów, dlatego muffinkowe ciasto na słono, miało swoje korzenie w cieście słodkim, o ktrórym możecie poczytać tutaj.

Sprawdz czy masz (na 24 muffinki):

-4 jajka
- dwie szklanki mąki
- pół łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 usmażoną pierś z kurczaka
- pół bukietu brokuła
- 1 mała papryka
- 4 suszone pomidorki
- szczypta płatków chili
- zioła prowansalskie
- 125 ml oleju roślinnego

1. Wymieszaj w dużej misce:
mąkę, olej, sól, proszek do pieczenia.
2. Jajka ubij lekko na puszystą masę, przelej do reszty składników.
3. Dodaj pokrojoną bardzo drobno pierś z kurczaka,  brokuły posiekane na małe cząstki, paprykę w kostkę,  pomidory i przyprawy.

Wymieszaj łyżką delikatnie.

Na wysokość 3/4 papilotki napełnij nadzienie.

Wstaw do piekarnika na 20-25 min nagrzanego na 180 stopni.


Te muffinki to świetna alternatywa dla chętki na pizze :)

Polecam serdecznie