Owoce letnie. Soczyste, kwaśne.Wiśnie.
Zerwane o poranku. Do ciasta.
Pachnie w kuchni- uwielbiam to!
Dzisiaj przepis najprostszy pod słońcem. A ciasto- najlepsze, jogurtowe, delikatne.
Potrzebujemy:
3 jajka
1 szklankę (250 ml) jogurtu naturalnego
3 szklanki mąki (250 ml)
1, 5 szklanki cukru (białego)
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki proszki do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
ok 2 szklanek wiśni (wydrylowanych)
Wydryluj wiśnie (u mnie manufaktura ręczna- bo kobieta żadnej pracy się nie boi ;)
Oprusz je mąką, aby nie zapadały się w cieście.
Zmiksuj mokre składniki i stopniowo dodawaj mąki.
Można zaczynać standardowo- jajka z cukrem i po kolei reszta- ja wymieszałam wszystko razem, też wyszło :)
Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, dzięki temu ciasto będzie bardziej wilgotne. Użyłam tortownicy o średnicy ok 25 cm.
Ustaw piekanik na 200 stopni, piecz 30 min, a później sprawdź, czy ciasto jest gotowe- patyczkiem:)
Posyp cukrem pudrem...
i jedz! smacznego!
kwaśne to idealne dla mnie, nie lubię za słodkich ciast
OdpowiedzUsuńlubię ;]
OdpowiedzUsuńciasta jogurtowe rzadza! :-)
OdpowiedzUsuń