O mnie

Moje zdjęcie
Gotowanie to takie moje czary-mary. Zabawa, której efekt nigdy do końća nie jest mi znany. Chyba nie przestanę się dziwić, że tak zwykłe składniki są potrzebne do wykonania czegoś niezwykłego. Lubię dreszczyk emocji, kiedy ciasto rośnie w piekarniku i nie cierpię czekania, kiedy musi ostygnąć. Zapraszam na proste, smaczne małe "co nieco"!

10 lipca 2011

Ciasto biszkoptowe z jagodami i kruszonką

Copyright: http://kuchniamagnifique.blogspot.com/






































Bardzo długo chodziło za mną to ciasto. Takie lekkie, puszyste z owocami i kruszonką.
Ciasta to nie są moja specjalnością- przynajmniej ich pieczenie, z jedzeniem radzę sobie całkiem nieźle ;) Jednak wszystkim tym, którzy twierdzą tak jak ja, polecam serdecznie to ciasto.
Jest łatwe.

A wszystko czego potrzebujesz to:

foremka-tortownica
kawałek masła do wysmarowania

Ciasto:

6 jajek
2 szklanki mąki pszennej (2x 250 ml)
125 ml oleju roślinnego
pół szklanki cukru
1,5 łyżki proszku do pieczenia

Owoce: 30-40 dag jagód

Kruszonka:

100 g masła
szklanka mąki
100 g cukru pudru ( prawie pół szklanki 250 ml)


Step by step:

Tortownicę  (spód i brzegi) posmarować masłem.

Ciasto:

Oddzielić białka od zółtek.
Żółtka utrzeć z cukrem, białka ubić na puszystą pianę.

Dodawać i miksować kolejno:

Żółtka z cukrem + mąka +olej + proszek do pieczenia (zwarte ciasto)
Dodać ubite białka- miksować (ciasto nabiera puszystości)

Przelać masę do tortownicy, posypać jagodami.

Kruszonka:

Połączyć masło z mąką i cukrem pudrem, zagniatać (jeśli zbyt przykleja się do palców można dodać mąki)
Kruszyć ciasto na małe kawałeczki, pokrywając owoce.


Całość piec ok 50 min w temp. 170 stopni.


Copyright: http://kuchniamagnifique.blogspot.com/

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Pychota. Ja robilam raz z jagodami, raz z truskawkami. Z truskawkami jeszcze lepsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie wsadziłam ciasto do piekarnika mam nadzieję,że będzie pyszne.

    OdpowiedzUsuń

Wiadomośći cieszą :)