Copyright: http://kuchniamagnifique.blogspot.com/ |
Bardzo długo chodziło za mną to ciasto. Takie lekkie, puszyste z owocami i kruszonką.
Ciasta to nie są moja specjalnością- przynajmniej ich pieczenie, z jedzeniem radzę sobie całkiem nieźle ;) Jednak wszystkim tym, którzy twierdzą tak jak ja, polecam serdecznie to ciasto.
Jest łatwe.
A wszystko czego potrzebujesz to:
foremka-tortownica
kawałek masła do wysmarowania
Ciasto:
6 jajek
2 szklanki mąki pszennej (2x 250 ml)
125 ml oleju roślinnego
pół szklanki cukru
1,5 łyżki proszku do pieczenia
Owoce: 30-40 dag jagód
Kruszonka:
100 g masła
szklanka mąki
100 g cukru pudru ( prawie pół szklanki 250 ml)
Step by step:
Tortownicę (spód i brzegi) posmarować masłem.
Ciasto:
Oddzielić białka od zółtek.
Żółtka utrzeć z cukrem, białka ubić na puszystą pianę.
Dodawać i miksować kolejno:
Żółtka z cukrem + mąka +olej + proszek do pieczenia (zwarte ciasto)
Dodać ubite białka- miksować (ciasto nabiera puszystości)
Przelać masę do tortownicy, posypać jagodami.
Kruszonka:
Połączyć masło z mąką i cukrem pudrem, zagniatać (jeśli zbyt przykleja się do palców można dodać mąki)
Kruszyć ciasto na małe kawałeczki, pokrywając owoce.
Całość piec ok 50 min w temp. 170 stopni.
Copyright: http://kuchniamagnifique.blogspot.com/ |
Smacznego!
Pychota. Ja robilam raz z jagodami, raz z truskawkami. Z truskawkami jeszcze lepsze ;)
OdpowiedzUsuńWłaśnie wsadziłam ciasto do piekarnika mam nadzieję,że będzie pyszne.
OdpowiedzUsuńczekam na efekty- daj znac:-)
Usuń