O mnie

Moje zdjęcie
Gotowanie to takie moje czary-mary. Zabawa, której efekt nigdy do końća nie jest mi znany. Chyba nie przestanę się dziwić, że tak zwykłe składniki są potrzebne do wykonania czegoś niezwykłego. Lubię dreszczyk emocji, kiedy ciasto rośnie w piekarniku i nie cierpię czekania, kiedy musi ostygnąć. Zapraszam na proste, smaczne małe "co nieco"!

17 września 2011

Krem z dyni z grzankami curry







































Kocham początki jesieni.
Na drzewach pojawiają się pierwsze kolorowe listki, trawa traci swoją nasyconą zieleń a w ogrodzie jabłka rumienią się pięknie.

Zawsze o tej porze roku dostaję zastrzyk energii... Nie wiem, czy wpływa na mnie ta optymalna  temperatura, czy rześkie powietrze o poranku. Po prostu kocham tą porę.

Dzisiaj polecam krem z dyni, z odrobiną curry i grzankami posypanymi właśnie tą przyprawą.

Składniki:

1 mała dynia (ok 0,5 kg)
2 małe ziemniaki
pół korzenia pietruszki
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
pół kostki rosołowej (opcjonalnie)
3 łyżki oliwy z oliwek
curry, ostra czerwona papryka, sól, pieprz


Do 1 l wody wkładamy:
ziemniaki obrane i przekrojone na pół, cebulę, korzeń pietruszki. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok 5 min.

Dynię kroimy na ćwiartki. Obieramy. Miąższ ze środka wydłubujemy i odstawiamy do miseczki (wyjmujemy duże pestki). Dynie kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do garnka (nieco później niż inne warzywa, ponieważ dynia szybciej robi się miękka).

Oliwę wlewamy na patelnię, dodajemy 3 ząbki czosnku pokrojone na plastry. Podsmażamy ok 2 min.
Dodajemy do patleni miąższ z dyni, smażymy całość, przyprawiamy solą i pieprzem.

Podsmażoną dynię z czosnkiem dodajemy przed miksowaniem.
Zmiksowany krem przyprawiamy: 0,5 łyżeczki czerwonej, ostrej papryki; szczyptą soli, pieprzem i 1 łyżeczką curry.


Grzanki z czerstwego chleba (lub gotowe) podsmażamy na patelni po czym dodajemy szczyptę curry.

Wszystko dekorujemy odrobiną koperku.



Pycha- zupa poprawiająca humor!

Polecam

2 komentarze:

  1. Wspaniały ten krem, grzanki o takim smaku muszą być idealnym dopełnieniem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam dynię, w formie zup-kremów jest przepyszna, skusiłabym się na taką wersję z grzankami :)

    OdpowiedzUsuń

Wiadomośći cieszą :)