O mnie

Moje zdjęcie
Gotowanie to takie moje czary-mary. Zabawa, której efekt nigdy do końća nie jest mi znany. Chyba nie przestanę się dziwić, że tak zwykłe składniki są potrzebne do wykonania czegoś niezwykłego. Lubię dreszczyk emocji, kiedy ciasto rośnie w piekarniku i nie cierpię czekania, kiedy musi ostygnąć. Zapraszam na proste, smaczne małe "co nieco"!

27 stycznia 2013

Bonjorno- zapiekanka: mozzarella i tapenada z oliwek i kaparów

Długie śniadania.
Przed wyprawą na zimny spacer, kiedy mróz skrzypi pod nogami.
Ciepłe, bo ciepłe lubię najbardziej.




Jadłam taką ostatnio w Krakowie, pyszna.
Tak niewiele trzeba, żeby smakowało.




Potrzeba:
2 duże kromki chleba, pół kulki mozzareli, garść czarnych oliwek, łyżkę kaparów, 2 łyżeczki oliwy z oliwek, sól i pieprz.


2 duże kromki chleba smarujemy masłem
Czarne oliwki pomieszaj z kaparami w małej miseczce, dodaj 2 łyżeczki oliwy, trochę soli i pieprzu.
Wrzuć do blendera, zmiksuj. Posmaruj pastą chleb, połóż na nią mozzarellę, dodaj kilka listków bazylii. Przykryj drugą kromką - włóż do opiekacza lub do piekarnika. Pozwól mozzarelli lekko się rozpłynąć. I... smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wiadomośći cieszą :)