O mnie
- Kamila
- Gotowanie to takie moje czary-mary. Zabawa, której efekt nigdy do końća nie jest mi znany. Chyba nie przestanę się dziwić, że tak zwykłe składniki są potrzebne do wykonania czegoś niezwykłego. Lubię dreszczyk emocji, kiedy ciasto rośnie w piekarniku i nie cierpię czekania, kiedy musi ostygnąć. Zapraszam na proste, smaczne małe "co nieco"!
12 grudnia 2011
Gnocchi z grzybami i kurczakiem
Wyłowiłam z zamrażarki ostatnie jesienne gotowane grzyby.
Piękne podgrzybki. Pachnące.
Od razu pomyślałam o gnocchi. Uwielbiam te "kluchy".
Być może co niektórzy uznają to za profanację, ale kupiłam je gotowe. Skład na opakowaniu był całkiem przyzwoity, więc nie mam wyrzutów sumienia :)
Dodałam do nich także kurczaka, mocno doprawiłam czosnkiem, a pierzynkę zrobiłam z serka BRIE.
Pycha.
Sprawdź czy masz:
gnocchi- 1 opakowanie - ok 500 g
grzyby- 300 g
śmietana 13 %
1 duża pierś z kuczaka
cebula
czosnek- 3 ząbki
serek brie, kilka plasterków
sól, pieprz, ostra papryka
1. Do osolonego wrzątku wsyp gnocchi, gotują się dosłownie minutkę.
2. Kurczaka pokrój w małą kostkę, podsmaż doprawiając delikatnie solą i pieprzem oraz ostrą papryką.
3. Uduś grzyby z cebulką (swoją drogą głupie określenie, "uduś grzyby"- przeciecież one już dawno padły ;)
4. Dodaj do grzybów śmietanę, dopraw solą i pieprzem. Dodaj czosnek (można ominąc jeśli ktoś nie lubi)
Kiedy poszczególne składniki będą gotowe, połącz je razem i przenieś do żaroodpornego naczynia.
Przykryj plasterkami BRIE, posyp lekko papryką i wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego na 180 stopni.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
jeszcze nie jadłam gnocci, ciekawa jestem smaku.
OdpowiedzUsuńOj, ja tez uwielbiam gnocchi. Z dodatkiem grzybow musialy smakowac pysznie!
OdpowiedzUsuńnaprawdę, pyszne.
OdpowiedzUsuńjestem urzeczona. z chęcią bym się uraczyła takimi rarytasami!
Wygląda fantastycznie! Musiało być pyszne :)
OdpowiedzUsuń