O mnie
- Kamila
- Gotowanie to takie moje czary-mary. Zabawa, której efekt nigdy do końća nie jest mi znany. Chyba nie przestanę się dziwić, że tak zwykłe składniki są potrzebne do wykonania czegoś niezwykłego. Lubię dreszczyk emocji, kiedy ciasto rośnie w piekarniku i nie cierpię czekania, kiedy musi ostygnąć. Zapraszam na proste, smaczne małe "co nieco"!
3 grudnia 2011
Muffinki na słono- z kurczakiem i brokułami
Póki co jesień nas rozpieszcza. Świeci słońce, aż żal czasami siedzieć w pracy.
A kiedy w końcu kończymy już zapadają egipskie ciemności. Cóż, takie są uroki tej pory roku.
Jest za to czas, żeby pobawić się w kuchni, pomyśleć, pokombinować.
Właśnie dzięki temu wyszły te muffinki.
Lubię wykorzystywać sprawdzone przepisy na tysiąc sposobów, dlatego muffinkowe ciasto na słono, miało swoje korzenie w cieście słodkim, o ktrórym możecie poczytać tutaj.
Sprawdz czy masz (na 24 muffinki):
-4 jajka
- dwie szklanki mąki
- pół łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 usmażoną pierś z kurczaka
- pół bukietu brokuła
- 1 mała papryka
- 4 suszone pomidorki
- szczypta płatków chili
- zioła prowansalskie
- 125 ml oleju roślinnego
1. Wymieszaj w dużej misce:
mąkę, olej, sól, proszek do pieczenia.
2. Jajka ubij lekko na puszystą masę, przelej do reszty składników.
3. Dodaj pokrojoną bardzo drobno pierś z kurczaka, brokuły posiekane na małe cząstki, paprykę w kostkę, pomidory i przyprawy.
Wymieszaj łyżką delikatnie.
Na wysokość 3/4 papilotki napełnij nadzienie.
Wstaw do piekarnika na 20-25 min nagrzanego na 180 stopni.
Te muffinki to świetna alternatywa dla chętki na pizze :)
Polecam serdecznie
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Super są takie wytrawne muffinki, pyszna propozycja:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam brokuły :D Super pomysł, na takie w muffinach!
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite połączenie;)
OdpowiedzUsuń