O mnie

Moje zdjęcie
Gotowanie to takie moje czary-mary. Zabawa, której efekt nigdy do końća nie jest mi znany. Chyba nie przestanę się dziwić, że tak zwykłe składniki są potrzebne do wykonania czegoś niezwykłego. Lubię dreszczyk emocji, kiedy ciasto rośnie w piekarniku i nie cierpię czekania, kiedy musi ostygnąć. Zapraszam na proste, smaczne małe "co nieco"!

1 stycznia 2012

Nowy Rok i tarta ala szarlotka

Nie było mnie trochę.
Zostało mi wypomniane, że w grudniu byly tylko 2 wpisy, że opuściłam się w  "blogowaniu".
Racja.
Nowy Rok to jednak dobry moment na postanowienia. Na te, których dotrzymamy i na te, które są tylko do zaspokojenia naszego poczucia winy :)
W każdym razie, mam nadzieję, że Nowy Rok będzie bogaty w nowe pomysły, nie tylko kulinarne.

Żeby osłodzić nieco tę moją pustkę i nadrobić zaległości proponuję tarte ala szarlotka.
Bardzo prosta, smaczna.




Potrzebujemy:

Wsad jabłkowy:

ok 1 kg jabłek (ok 5 dużych)
3 łyżki cukru
łyżeczkę cynamonu

ciasto kruche- u mnie kupione gotowe

kruszonka:
4 łyżki masła
4 łyżki mąki
1 łyżka cukru

Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i dusimmy w garnku ok 15 min (w zależności od twardości), dodając cukier i cynamon. Jeśli jabłka nie mają dużo soku, proponuję dolać 1-2 łyżek wody mineralnej (żeby się nie przypaliły).


Ciastem wykładamy formę do tarty, wcześniej posmarowaną masłem. Nakłuwamy ciasto widelcem, wstawiamy na 10-15 min do piekarnika na 180 stopnii, żeby się lekko zarumieniło.

Przekładamy jabłka do podpieczonego ciasta, opruszamy kruszonką.

Pieczemy ok 20 min w temp 180 stopnii.

Tarta pachnie rewelacyjnie

Smacznego i...

do szybkiego napisania!!!!


Kamila





















6 komentarzy:

  1. Pycha;) Szarlotka jak dla mnie pod każda postacią;)

    OdpowiedzUsuń
  2. podoba mi sie takie osładzanie i spirala z cynamonu.

    OdpowiedzUsuń
  3. CUDNA jest ! Zapisuje do wykonania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zdjęcia obłędne.
    uwielbiam szarlotki. a ta Twoja... no, oprzec się nie da!

    OdpowiedzUsuń
  5. Musiała być przepyszna, a do tego wygląda fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń

Wiadomośći cieszą :)