O mnie

Moje zdjęcie
Gotowanie to takie moje czary-mary. Zabawa, której efekt nigdy do końća nie jest mi znany. Chyba nie przestanę się dziwić, że tak zwykłe składniki są potrzebne do wykonania czegoś niezwykłego. Lubię dreszczyk emocji, kiedy ciasto rośnie w piekarniku i nie cierpię czekania, kiedy musi ostygnąć. Zapraszam na proste, smaczne małe "co nieco"!

15 maja 2012

Przekąska na szybko- dla nieoczekiwanych gości (kieszonki z fetą i bazylią)

Wieczór. Siedzisz wygodnie w fotelu, w swoich ulubionych, wyciągniętych do granic możliwości dresowych spodniach. Fryzura niczym nie przypomnina twojej ostatniej wizyty u fryzjera, więc zaczesujesz lekko włosy, aby pozbyć się poczucia "nieładu"  na głowie. Pocierasz ze zmęczenia oczy, rozmazując resztki makijażu. Ostatnią rzeczą, na jaką teraz masz ochote jest nagły zryw i moblizacja.
...
To właśnie w takich momentach najchętniej przyjeżdzają goście. Witają cię od progu szerokim uśmiechem, myśląc, że na pewno to będzie wspaniały wieczór. Cóż. W sumie nikt nie powiedział, że taki być nie może..
Nieład na głowie szybko zmieniasz jednym ruchem w "ala fryzure" (chociaż rano na pewno byś jej tak nie nazwała), rozmazany tusz do rzęs w mgnieniu oka znika z dolnej powieki, imitując makijaż "nude" (nie mylić z nudnym- chodzi o to żeby było naturalnie). Dresowe spodnie opuszczasz nieco niżej - no tak, w końcu zaciągnięte po szyję źle się prezentują. Prostujesz się, podajesz wino (aby nieco uśpić zmysły odwiedzających)  i wkraczasz do kuchni.
Kolejna trauma. Przecież pusto. Przecież zakupy odłożyłam na jutro. W lodówce najjaśniej świeci żarówka, a po krzyknięciu "halo" echo wraca do ciebie.

Bez paniki. W końcu, nie z takich opresji wychodziłaś.
Rozrzej piekarnik do 180 stopni. Wyciągnij ciasto francuskie  (gotowe, a i jakże!), o którego istnieniu dawno zapomniałaś (data ważności- zamazana). Z pojemnika wyjmij fetę, którą zamiast twarogu przytargał on (mówiłaś przecież o białym serze - a co, feta nie jest biała?). Ciasto pokrój na prostokąty. Fetę w kostkę. Urwij garść bazyli z doniczki stojącej na parapecie, posyp solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Złącz rogi prostokącików. Wyjdą cudne kieszonki.
Wstaw do piekarnika.

Zabawiaj gości przez kolejne 15 minut po czym podaj chrupiące przekąski.

I co?  Było tak strasznie?





Smacznego ;)

6 komentarzy:

  1. o mam ciasto francuskie w lodówce, a to fantastyczny pomysł

    OdpowiedzUsuń
  2. Często robię takie kieszonki z ciasta francuskiego z różnym farszem. Rzeczywiście super szybka i smaczna przekąska.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł na szybką przekąskę, ciasto francuskie to genialny wynalazek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szybko i do tego jakże smacznie;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacja! Po raz kolejny przekonuje sie, ze wystarczy miec w domu arkusz ciasta francuskiego, by wyczarowac cos szybkiego i pysznego.

    OdpowiedzUsuń

Wiadomośći cieszą :)