O mnie

Moje zdjęcie
Gotowanie to takie moje czary-mary. Zabawa, której efekt nigdy do końća nie jest mi znany. Chyba nie przestanę się dziwić, że tak zwykłe składniki są potrzebne do wykonania czegoś niezwykłego. Lubię dreszczyk emocji, kiedy ciasto rośnie w piekarniku i nie cierpię czekania, kiedy musi ostygnąć. Zapraszam na proste, smaczne małe "co nieco"!

22 września 2011

Farfalle z ajwarem i bałkańskimi serami




































Dni coraz krótsze, wieczory coraz chłodniejsze. Herbata z cytryną i miodem smakuje coraz wytrawniej a w potrawach poszukujemy ciepłego słońca. Kiedy koleżanka podarowała mi słoiczek wypełniony po brzegi pachnącym ajwarem, wiedziałam, że wkroczy on do moich stałych przysmaków. Po odkręceniu wieczka nie mogłam oderwać się od tego aksamitnego sosu, który ma w sobie wszystko to, co kocham: paprykę, bakłażana, czosnek, cebulę.
Dostałam także kawałki bałkańskich serów, o bardzo intensywnym zapachu. Jeden przypominał ser blue, drugi z kolei- ser długodojrzewający. Oba słone, aromatyczne.
W moich myślach od razu pojawiły się w zestawieniu z makaronami.





































Z połączenia obu tych rarytasów powstało danie, które pachnie jak wakacyjna przygoda.

Publikuję tu przepis na AJWAR Malinowej koleżanki, słowo w słowo- bo tak czyta się go najlepiej :)


AJWAR:

4 średnie papryki czerwone
4 ząbki czosnku
2 średnie bakłażany
1 mini mini mini papryczka chilii
1 mała cebula
sól, pieprz 

Paprykę, czosnek i bakłażany lądują w piekarniku aby skórka sie przypaliła i zeszła.....
Cebulka do rondelka- delikatnie podsmażyć, ale na jasno aby nie była przypalona....
Obieramy czosnek, paprykę i bakłażanu.... kroimy w kostkę paski lub obojętnie co 
wkładamy do czegoś co to zmiksuje... dodajemy cebulę i przyprawy i chilii (wedle upodobań)
Powoli można dodać trochę oliwy ale nie koniecznie tym razem nie dodałam....

Z powyższej porcji wyszły mi 4 male słoiczki :)


 Poniżej przepis na farfalle z ajwarem:

150 gr  makaronu kokardki
pół słoiczka (100 ml) AJWARU
2 plastry serów (blue, długodojrzewający- może być feta- takie jakie najbardziej lubicie)
2 łyżeczki oliwy z oliwek
sól, pieprz
szczypta rozmarynu

Makarony gotujemy al dente (ok 10 min).
Odcedzamy wodę.
Polewamy makaron oliwą, dodajemy AJWAR oraz sery.
Kiedy sery staną się miękkie , podajemy do stołu- posypujemy na koniec rozmarynem




Polecam!

3 komentarze:

  1. pyszne łyżeczki wyjadane ze słoika..

    OdpowiedzUsuń
  2. Ajwar uwielbiam! W Twojej wersji z makaronem wygląda wspaniale!
    Bardzo smacznie tu u Ciebie - będę chętnie wpadać:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Wiadomośći cieszą :)