O mnie
- Kamila
- Gotowanie to takie moje czary-mary. Zabawa, której efekt nigdy do końća nie jest mi znany. Chyba nie przestanę się dziwić, że tak zwykłe składniki są potrzebne do wykonania czegoś niezwykłego. Lubię dreszczyk emocji, kiedy ciasto rośnie w piekarniku i nie cierpię czekania, kiedy musi ostygnąć. Zapraszam na proste, smaczne małe "co nieco"!
21 sierpnia 2011
Duszony kurczak w sosie z zielonego pieprzu
Dzisiaj proponuję duszonego kurczaka w sosie z zielonego pieprzu.
Przepis łatwy, a potrawa wychodzi z tego znakomita.
Potrzebujemy:
1 pierś z kurczaka
SOS:
300 ml bulionu
50 ml smietany kremówki (30 %)
zielony pieprz marynowany (po łyżeczce na osobę)
pół łyżeczki natki pietruszki
2 łyżki mąki
sól
kasza jaglana- po pół filiżanki na osobę (ok 125 ml)
liście bazylii
Step by step:
Kaszę jaglaną zlewamy wodą (0,5 filiżanki kaszy to min 1 filiżanka wody).
Dodajemy sól do smaku.
Poczas gotowania sprawdzamy czy kasza jest miękka i czy się nie przypala. Można dodawać wody podczas gotowania. Dodajemy liście bazylii.
SOS:
Mąkę zasmarzamy. Wlewamy bulion i dodajemy pieprz zielony. Kiedy pieprz zmięknie a ilość bulionu się zredukuje dodajemy śmietanę i natkę pietruszki. Całość mieszamy, niektóre ziarenka pieprzu można rozgnieść, oddadzą swój intensywny smak. Jeśli sos jest jednak za gęsty można dolać ponownie bulionu.
Do takiego sosu wkładamy pokrojoną w paski pierś z kurczaka i dusimy przez ok 20 min.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
o! mam nieco inny przepis na ten kurczak- składniki te same ale robi się samo w piekarniku ;) polecam- jest bardzo dobry!
OdpowiedzUsuńProszę o ten przepis lub jakiś link do tego przyrządzenia w piekarniku
Usuńoch, taki kurczak... poezja!
OdpowiedzUsuńz odrobiną pieprzu xd
wyglada bardzo profesjonalnie, restauracyjnie. takie danie na miare 5 gwiazdek.
OdpowiedzUsuńTen sos wygląda rewelacyjnie. Swego czasu zielony marynowany pieprz dodawałam do wszystkiego wręcz;)
OdpowiedzUsuń