O mnie

Moje zdjęcie
Gotowanie to takie moje czary-mary. Zabawa, której efekt nigdy do końća nie jest mi znany. Chyba nie przestanę się dziwić, że tak zwykłe składniki są potrzebne do wykonania czegoś niezwykłego. Lubię dreszczyk emocji, kiedy ciasto rośnie w piekarniku i nie cierpię czekania, kiedy musi ostygnąć. Zapraszam na proste, smaczne małe "co nieco"!

7 sierpnia 2011

Mini tarty ze szpinakiem i odrobiną pikanterii...

Copyright: http://kuchniamagnifique.blogspot.com/

Lubie takie dni jak dziś. Pogoda za oknem nie rozpieszcza, nie jest jednak ani za zimno, ani za gorąco. Deszcz delikatnie muska szyby, w pokoju tli się mała lampka. Do tego książka z poczuciem humoru, dobra kawa i wszystko inne jest teraz nieważne.
No, poza jednym- bo zjeść przecież coś trzeba.
Na niechcenie, na prostote podania polecam te małe tarty. Mogą służyć za niecodzienną formę kanapek na kolację, albo na przystawkę na odwiedziny znajomych. Dla mnie dzisiaj były czysto egoistycznym zaspokojeniem burczącego brzucha i ochoty na coś smacznego;)

Potrzebujemy:

1 gotowe ciasto francuskie
pół opakowania mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
2 łyżki smietany
1 pierś z kurczaka
szczytpa curry, czerwonej papryki,
sól, pieprz
łyżka oliwy
1 papryczka chili


Step by step:

ciasto kroimy na małe prostokąciki. Nacinamy nożem w kilku miejscach (ciasto lepiej rośnie). Wykładamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i wstawiamy na 10 min do piekarnika nagrzanego na 180 stopnii.

W tym czasie gotujemy pierś z kurczaka. Ugotowaną kroimy na małe kawałeczki i rumienimy na BARDZO małej ilośći oliwy z oliwek, "opalając" przyprawą z curry i czerwoną słodką papryką.

Papryczkę chili czyścimy z pestek i kroimy na małą kosteczkę.

Szpinak rozmrażamy, chwilę smażymy na patelni. Dodajemy śmietanę, czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Dobrze odcisnąć nadmiar wody ze szpinaku na durszalku.


Kiedy nasze tarty się lekko zarumienią wkładamy na nie szpinak, naciskając widelcem na ciasto. Kładziemy na szpinak kurczaka i papryczkę. Wstawiamy na kolejne 10 min.

Można posypać parmezanem.

Copyright: http://kuchniamagnifique.blogspot.com/
Smacznego!

3 komentarze:

Wiadomośći cieszą :)