Copyright: http://kuchniamagnifique.blogspot.com/ |
Lubie takie dni jak dziś. Pogoda za oknem nie rozpieszcza, nie jest jednak ani za zimno, ani za gorąco. Deszcz delikatnie muska szyby, w pokoju tli się mała lampka. Do tego książka z poczuciem humoru, dobra kawa i wszystko inne jest teraz nieważne.
No, poza jednym- bo zjeść przecież coś trzeba.
Na niechcenie, na prostote podania polecam te małe tarty. Mogą służyć za niecodzienną formę kanapek na kolację, albo na przystawkę na odwiedziny znajomych. Dla mnie dzisiaj były czysto egoistycznym zaspokojeniem burczącego brzucha i ochoty na coś smacznego;)
Potrzebujemy:
1 gotowe ciasto francuskie
pół opakowania mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
2 łyżki smietany
1 pierś z kurczaka
szczytpa curry, czerwonej papryki,
sól, pieprz
łyżka oliwy
1 papryczka chili
Step by step:
ciasto kroimy na małe prostokąciki. Nacinamy nożem w kilku miejscach (ciasto lepiej rośnie). Wykładamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i wstawiamy na 10 min do piekarnika nagrzanego na 180 stopnii.
W tym czasie gotujemy pierś z kurczaka. Ugotowaną kroimy na małe kawałeczki i rumienimy na BARDZO małej ilośći oliwy z oliwek, "opalając" przyprawą z curry i czerwoną słodką papryką.
Papryczkę chili czyścimy z pestek i kroimy na małą kosteczkę.
Szpinak rozmrażamy, chwilę smażymy na patelni. Dodajemy śmietanę, czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Dobrze odcisnąć nadmiar wody ze szpinaku na durszalku.
Kiedy nasze tarty się lekko zarumienią wkładamy na nie szpinak, naciskając widelcem na ciasto. Kładziemy na szpinak kurczaka i papryczkę. Wstawiamy na kolejne 10 min.
Można posypać parmezanem.
Copyright: http://kuchniamagnifique.blogspot.com/ |
mmm... ciasto francuskie i szpinak :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny pomysł na szybkie danie:)
OdpowiedzUsuńSzybkie i smaczne- i do tego jak apetycznie wygląda;)
OdpowiedzUsuń