Nie ma nic lepszego niż coś słodkiego do porannej kawy. Ciasto- nie za słodkie, miękkie, pachnące kakao.
Kawa smakuje inaczej, dzień nagle zapowiada się dobrze...
Murzynek z winogronem jest banalny, prosty w obsłudze a jednocześnie niedaleko mu drogich frykasów.
Potrzebujemy:
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej (2x 250 ml)
pół szklanki cukru (125 ml)
pół szlanki oleju (125 ml)
3 łyżki kakao (nie oszczędzać!)
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
winogrona (u mnie czerwone) ok 0,5 kg
troszkę masła do wysmarowania formy
cukier puder do posypania
STEP BY STEP:
Oddzielamy białka od żółtek.
Żółtka ubijamy z cukrem.
Olej mieszamy z mąką, dodajemy żółtka i proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy i kakao- miksujemy.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy na koniec, mieszamy powoli łyżką,
Przelewamy masę do wysmarowanej masłem tortownicy.
Grona kroimy na pół, wyciągamy pestki, układamy równo w cieście, wypełniając jak największą powierzchnię.
Pieczemy 45 min w temp 180 stopnii
Smacznego!
Zobacz także: Ciasto mirabelkowe
nie często spotyka się ciasta z winogronem :) wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńtaki mocno kakaowy jest cudowny! też bym sypnęła te 3 łyżki i wcale nie oszczędzała :-)))
OdpowiedzUsuńwinogron w cieście jeszcze nie próbowałam...
OdpowiedzUsuńCiężki murzynek z lekkim winogronem - lubię to. Pysznie dziś u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńsuper, jeszcze nie jadłam winogron w kakaowym cieście, a efekt musiał być przepyszny :)
OdpowiedzUsuńJa też nie próbowałam jeszcze takiego połączenia, ale bardzo apetycznie to ciacho wygląda:)
OdpowiedzUsuń