O mnie

Moje zdjęcie
Gotowanie to takie moje czary-mary. Zabawa, której efekt nigdy do końća nie jest mi znany. Chyba nie przestanę się dziwić, że tak zwykłe składniki są potrzebne do wykonania czegoś niezwykłego. Lubię dreszczyk emocji, kiedy ciasto rośnie w piekarniku i nie cierpię czekania, kiedy musi ostygnąć. Zapraszam na proste, smaczne małe "co nieco"!

23 października 2011

Jesien w pełni-spagetti z grzybami i serem


Sobotni spacer.
W marketach pogoń z wózkami, "pik pik pik"- słychać przy każdej kasie.
A my w górach, jesiennyych, kolorowych i już...mroźnych.
Termos z gorącą kawą, czapka naciągnięta na uszy i szalik po samą brodę.
Świeże powietrze chłodzi nam policzki. Miło.
Słońce ogrzewa plecy, razi w oczy. Przyjemnie.
Takie spacery pomagają oderwać się od codziennej rutyny, pobyć razem i nawet milcząc całą drogę, mieć pewność, że dogadujemy się świetnie.








































Siadamy na pniu, wyciągamy termos- "za dużo mleka" myślę. Po czym uznaję to za besensowny kometarz :)
Kontemplacja wolnego czasu- to się liczy.

A w domu po powrocie- makaron, koniecznie! Z ostatniego grzybobrania zostało nieco leśnych smakowitości.

500gr borowików
150 gr makaronu spagetti
1 cebula
2 łyżki masła
2 łyżki mąki, 2 łyżki śmietany
sól, pieprz
50 gr zółtego sera
20 gr parmezanu
zielona pietruszka

Makaron gotujemy al dente.

Grzyby dusimy w małej ilości wody. Kiedy lekko zmiękną a woda troszkę odparuje, dodajemy masło i pokrojoną cebulę.
Rumienimy ją na złocisto. Mąkę mieszamy ze śmietaną (można mąki dodać mniej).
Solimy i doprawiamy pieprzem.
Posypujemy pietruszką

Smacznego:)

3 komentarze:

  1. piękne zdjęcia i takie smakowite danie...
    oj,zdecydowanie taka jesień odpowiada mi całkowicie ;]


    http://www.karmel-itka.blogspot.com
    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie świetne danie:) Proste, a takie smaczne:)

    OdpowiedzUsuń

Wiadomośći cieszą :)