O mnie

Moje zdjęcie
Gotowanie to takie moje czary-mary. Zabawa, której efekt nigdy do końća nie jest mi znany. Chyba nie przestanę się dziwić, że tak zwykłe składniki są potrzebne do wykonania czegoś niezwykłego. Lubię dreszczyk emocji, kiedy ciasto rośnie w piekarniku i nie cierpię czekania, kiedy musi ostygnąć. Zapraszam na proste, smaczne małe "co nieco"!

2 lutego 2013

Domowe makarony- wstążki z kurkami i parmezanem

Mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm.....
tyle mogłabym powiedzieć po przygotowaniu swojego pierwszego makaronu.
W tym wyrażeniu (mruczeniu zwanym) zawarte było by to wszystko:  proces przygotowania, smak domowej "pasty" i finalne danie.

No ale ale, żeby nie było tak kolorowo, sam proces zagniatania, wałkowania, wałkowania i jeszcze raz wałkowania trochę trwa. Ale... warto, bo końcowe efekty są słyszalne:

Mmmmmmmmmmmmmmm




Jak to za pierwszym razem bywa, moje proporcje starczyłyby dla małej armii, stąd też kolejne przepisy pewnie będą wariacjami z domowymi wstążkami ;)
Jeśli chcecie mieć jeden duży posiłek, podzielcie proporcje na pół- zapewniam, najecie się do syta!.



Składniki

makaron:

3/4 kg mąki (ja użyłam pszennej, możecie również spróbować mąki do makaronów 00)
4 jajka
1 szklanka ciepłej przegotowanej wody
1 czubata łyżka soli
oliwa z oliwek

sos

200 g mrożonych kurek
150 ml śmietany 18% (do sosów)
gałązka rozmarynu
duuuużo parmezanu
sól, pieprz


Mąkę przesiewamy przez sitko. Dodajemy jajka, trochę wody i zagniatamy, dodając systematycznie wody do ciasta. Podsypujemy w razie potrzeby mąką.
Ciasto ma wyjść jednolite, zwarte.
Dzielimy na 3 części.

W tym czasie gotujemy kurki w lekko osolonym wrzątku.

Każdą część ciasta rozwałkowujemy i jeszcze rozwałkowujemy i dalej rozwałkowujemy aż będzie miało grubość ok 1-2 mm.

Kroimy na pasy o szerokości ok 1- 1,5 cm, a pasek dzielimy na pół. Układamy tak, aby się nie posklejały. Można również podsypać mąką.
Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem odrobimy oliwy z oliwek ok 5-7 min. Odcedzamy i polewamy delikatnie oliwą aby zapobiec sklejaniu.


SOS

Podgotowane kurki zalewamy śmietaną, dodajemy sól i pieprz, gałązkę rozmarynu (szybciej ją wyjmiemy a aromat pozostanie).
Dodajemy drobno starty parmezan. Podgrzewamy i mieszamy.





































Całość dania posypujemy bardzo dużą ilością parmezanu- nie żałujcie sobie!



Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wiadomośći cieszą :)