Copyright: http://kuchniamagnifique.blogspot.com/ |
Natknęłam się na nie w gazecie...
Tak spodobał mi się kontrast ciemnej czekolady z zielenią pistacji, że nie mogłam się oprzeć.
Są naprawdę proste i pięknie pachną.
300 g mąki
200 g masa
100 g cukru pudru
2 żółtka
pół kostki gorzkiej czekolady (lub mleczne-wg uznania)
pistacje
mleko-opcjonalnie
Copyright: http://kuchniamagnifique.blogspot.com/ |
STEP BY STEP
Masło pokrojone na małe kawałki mieszamy z mąką, zagniatamy, po czym dodajemy cukier puder, żółtka.
Formujemy kulę, owijamy folią aluminiową i wkładamy na pół godziny do lodówki.
W tym czasie możemy pokroić pistacje na małe kawałeczki, tak aby można nimi było posypać ciasteczka.
Po 30 min, rozwałkujemy ciasto-posypując mąką (inaczej będzie się przyklejać) i wycinamy wzorki. Wersja z gazety-kroimy na prostokąty.
Przekładamy na blaszkę i pieczemy w temp. 180° na około 20-25 min, do lekkiego zarumienienia.
Kiedy ciastka ostygną zamaczamy koniec w rozpuszczonej czekoladzie (jeśli masa czekoladowa jest za gęsta, można ją rozrzedzić mlekiem). Posypujemy od razu pistacjami i odkładamy na papierowe ręczniki do zastygnięcia czekolady.
Copyright: http://kuchniamagnifique.blogspot.com/ |
Ps. wersja bez czekolady również pyszna!
Smacznego
Copyright: http://kuchniamagnifique.blogspot.com/ |
Przepis z "Twój Styl" 5/250-Marta Gessler p.262
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wiadomośći cieszą :)