O mnie

Moje zdjęcie
Gotowanie to takie moje czary-mary. Zabawa, której efekt nigdy do końća nie jest mi znany. Chyba nie przestanę się dziwić, że tak zwykłe składniki są potrzebne do wykonania czegoś niezwykłego. Lubię dreszczyk emocji, kiedy ciasto rośnie w piekarniku i nie cierpię czekania, kiedy musi ostygnąć. Zapraszam na proste, smaczne małe "co nieco"!

31 maja 2011

Farfalle z cukinią, fasolką szparagową i szynką szwarcwaldzka

Copyright: http://kuchniamagnifique.blogspot.com/

Czas na wiosenne makarony!

Jedne z moich ulubionych- FARFALLE. Dzisiaj w wersji z cukinia, fasolką szparagową i szynką szwarcwaldzką- a to wszytsko skropione sosem z oliwy z oliwek, ziół i nutą sosu sojowego.

Do dzieła!

Makaron kokardki/ farfalle
szczypta soli

1 mała cukinia
150-200 g fasolki szparagowej-u mnie żółta
opakowanie szynki szwarcwaldzkiej (100 g)- dla wegetarian polecam w tym miejscu czerwoną paprykę
ostra papryka, pieprz, zioła prowansalskie
olej rzepakowy

SOS
1-2 łyżek oliwy z oliwek, pół łyżeczki sosu sojowego, tymianek, zioła prowansalskie, oregano.


Copyright: http://kuchniamagnifique.blogspot.com/





































Makaron gotujemy al dente-ok 10 min w osolnej wodzie


Cukinie kroimy na cienkie, okrągłe plasterki-smażymy na odrobinie oleju rzepakowego, na koniec przyprawiamy ostrą parpyką.



Copyright:http://kuchniamagnifique.blogspot.com/


Fasolkę gotujemy ok 10 minut po czym odcedzamy i podsmażamy bez tłuszczu dodając zioła.

Szynkę szwarcwaldzką kroimy na cieniutkie paseczki (pasek z tłuszczem odkrajamy) i smażymy bez tłuszczu.

SOS: oliwę mieszamy z sosem sojowym, ziołami.

Wszystko mieszamy.

Smacznego!!!!


Copyright: http://kuchniamagnifique.blogspot.com/

1 komentarz:

  1. Fantastyczne przepisy! Przypadkiem wpadłam na Twojego bloga. Zainspirował mnie bardzo mocno. Kuchnia przez najbliższe dni będzie narażona na niemałe oblężenie :)

    OdpowiedzUsuń

Wiadomośći cieszą :)