Copyright: http://kuchniamagnifique.blogspot.com/ |
Uwielbiam makaron, szczególnie spaghetti. Zawsze poprawia mi humor.
Dzisiaj w wersji wiosennej- spaghetti z pulpecikami z dodatkiem mozzarelli i sosem ze świeżych pomidorów i szczypiorku.
Polecam makaron pełnoziarnisty- ma piękny brązowy kolor i świetnie smakuje.
SKŁADNIKI:
makaron spaghetti
sól, odrobina oliwy z oliwek, ząbek czosnku
PULPECIKI
1 kulka mozzarelli
30 dag mielonej łopatki wieprzowej
sól, pieprz, zioła prowansalskie
olej rzepakowy
PANIERKA:
zmielone otręby pszenne, 1 jajko, oregano
SOS:
2 pomidory, szczypiorek, łyżka koncentratu pomidorowego, sól, pieprz
Copyright: http://kuchniamagnifique.blogspot.com/ |
STEP BY STEP:
MAKARON:
Makaron gotujemy al dente - ok 8min -w lekko osolonej wodzie. Co jakiś czas sprawdzamy, czy makaron jest gotowy. Po ugotowaniu odcedzamy i polewamy sosem z odrobiny oliwy z oliwek oraz rozgniecionego ząbka czosnku.
PULPECIKI:
Mozzarellę kroimy na drobne kawałeczki i mieszamy (najlepiej dłonią) ze zmieloną łopatką. Przyprawiamy solem i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Formujemy małe kulki, obtaczamy w jajku i panierce z płatków pszennych. Smażymy na oleju rzepakowym, zarumieniając na złocisty kolor.
PANIERKA
Otręby mielimy-uzyskujemy pełnowartościową mąkę do panierki. Jajko ubijamy, doprawiamy solą i oregano.
SOS
Pomidory miksujemy, dodajemy szczypiorek, łyżeczkę koncentratu pomidorowego, sól, pieprz.
Copyright: http://kuchniamagnifique.blogspot.com/ |
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wiadomośći cieszą :)