a w pamięci pozostaje na długo (na talerzu niestety szybko znika...).
Tarta grzechu warta-czyli danie na cieście francuskim, z kurczakiem i szpinakiem pod pierzynką z gorgonzoli
Copyright: KuchniaMagnifique@blogspot.com |
TARTA:
1-2 łyzki masła- do wysmarowania foremki
ciasto francuskie
NADZIENIE:
dwie piersi z kurczaka
olej rzepakowy
opakowanie świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól, pieprz, ostra papryka
SOS:
pół opakowania sera gorgoznola
350-400 ml mleka
2 zółtka
2 łyżki masła
3 łyżki mąki
sól
STEP BY STEP :
TARTA
1. Piekarnik ustawiamy na 120°. Formę na tartę smarujemy masłem, wykładamy po brzegi ciastem francuskim. Widelcem nakłuwamy ciasto.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na max. 7 min (ciasto musi się podpiec) po czym wyjmujemy.
Ustawiamy ponownie piekarnik, zwiększając temp. na 180°.
NADZIENIE
2. Piersi z kurczaka kroimy na drobną kostkę, podsmażamy na odrobinie oleju, przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką.
3. Szpinak myjemy i wkładamy do lekko osolonego wrzątku. Gotujemy ok. 5 min po czym odcedzamy. Przekładamy na patelnie- dusimy chwile, dodając rozgniecione ząbki czosnku, sól, odrobinę oliwy z oliwek.
SOS
4. Mleko i masło doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu, dodajemy powoli mąkę, cały czas mieszając. Dodajemy 3/4 gorgonzoli (można odciąć twarde brzegi, wtedy będzie się łatwo rozpuszczać).
Resztę gorgonzoli kroimy na cienkie plasterki i odkładamy. Zdejmujemy mleko z ognia i dodajemy zółtka, pieprz, sól. Ponownie mieszamy i gotujemy na małym ogniu ok 1 min.
Szpinak i kawałki kurczaka układamy na tarcie, polewamy sosem, układamy resztę sera. Całość wkładamy na ok. 25 min do piekarnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wiadomośći cieszą :)