O mnie

Moje zdjęcie
Gotowanie to takie moje czary-mary. Zabawa, której efekt nigdy do końća nie jest mi znany. Chyba nie przestanę się dziwić, że tak zwykłe składniki są potrzebne do wykonania czegoś niezwykłego. Lubię dreszczyk emocji, kiedy ciasto rośnie w piekarniku i nie cierpię czekania, kiedy musi ostygnąć. Zapraszam na proste, smaczne małe "co nieco"!

18 lipca 2011

Granola!

Granola

Copyright: http://kuchniamagnifique.blogspot.com/





































Pyszne, chrupiące płatki- polecam do zrobienia "przy okazji" pieczenia ciasta (np na końcu).
Świetny dodatek do jogurtu.

Składniki- kombinacji i przepisów jest całe mnóstwo-dla mnie liczy się prosta zasada- lubię/mam-dodaję, nie lubię/ nie mam-nie dodaję:)

płaki owsiane błyskawiczne- szklanka
płatki owsiane zwykłe- szklanka
żurawina- 100 g
słonecznik łuskany- 100 g
siemie lniane- 50 g
 2 łyżeczki miodu, 2 łyzeczki cukru
miód do polania (ok 2 łyżeczek)


Wszystkie płatki mieszamy i przesypujemy na szeroką blaszkę. Polewamy miodem połączonym z wodą. W połowie pieczenia polewamy dodatkowo  miodem w różnych miejscach.

Ważne- często mieszamy podczas pieczenia
trwa to ok 7-10 minut, w temperaturze ok 180 stopni.

Polecam!



Copyright: http://kuchniamagnifique.blogspot.com/

7 komentarzy:

  1. Granolę zawsze zabieram do pracy jest to super smaczne i pożywne śniadanie. Mam taką samą zasadę jak ty dodaje co mam i co lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. obok granoli nie mogę przejść obojętnie :) pysznie Twoja wygląda

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam!
    nic dodac, nic ując ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie, tylko nie napisała Pani, jak długo i w jakiej temperaturze piec ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. rzeczywiście. już się poprawiam. pieczemy w temp. 180 stopnii, ok 7-10 min max.
    ja w trakcie pieczenia dodatkowo mieszam granole, wtedy rumieni się równomiernie. dzięki za czujność:)

    OdpowiedzUsuń

Wiadomośći cieszą :)