Copyright: http://kuchniamagnifique.blogspot.com/ |
Nie jestem zwolenniczką zwykłej panierki. Lubię, kiedy pachnie ziołami a zamiast mąki/bułki tartej są inne ziarna. Dzisiaj propozycja kurczaka w sezamie, na szpinakowym makaronie z sosem serowym. Danie świetne na niedzielny obiad, lub miłą kolaję we dwoje.
All what you need:
2 piersi z kurczaka
100 g sezamu (1 małe opakowanie)
1 jajko
pieprz, sól
olej do smażenia (rzepakowy)
makaron tagiatelle szpiankowy -kupiony 200 g
SOS:
50 g serka topionego z ziołami
pół szklanki mleka (ok 125 ml)
sól
oregano, lub zioła prowansalskie
STEP BY STEP
Makaron gotujemy ok 10 min w osolonej wodzie. Najlepiej smakuje al dente- miękkim kluchom mówimy stanowcze NIE. Odcedzamy makaron.
Kurczaka kroimy w paski, maczamy w pomieszanym jajku z pieprzem i solą, a następnie obtaczamy w sezamie. Smażymy z dwóch ston do zarumienienia na rozgrzanym oleju.
SOS:
mleko wlewamy do garnka, dodajemy serek, szczyptę soli, zioła. Mieszamy aż do rozpuszczenia składników. Polewamy makaron.
Gotowe!
Smacznego:)
Copyright: http://kuchniamagnifique.blogspot.com/ |
:) musiało być pyszne mmmniam
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł. Na letni obiad albo kolację...też wolę nietypowe panierki - trochę więcej smaku niż przyziemnej buły ;-)
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie. irmina zrobila ostatnio kurczaka z orzechami, tez bardzo dobry...
OdpowiedzUsuń