O mnie

Moje zdjęcie
Gotowanie to takie moje czary-mary. Zabawa, której efekt nigdy do końća nie jest mi znany. Chyba nie przestanę się dziwić, że tak zwykłe składniki są potrzebne do wykonania czegoś niezwykłego. Lubię dreszczyk emocji, kiedy ciasto rośnie w piekarniku i nie cierpię czekania, kiedy musi ostygnąć. Zapraszam na proste, smaczne małe "co nieco"!

17 lipca 2011

Kurczak w sezamie na szpinakowym tagiatelle


Copyright: http://kuchniamagnifique.blogspot.com/


 Nie jestem zwolenniczką zwykłej panierki. Lubię, kiedy pachnie ziołami a zamiast mąki/bułki tartej są inne ziarna. Dzisiaj propozycja kurczaka w sezamie, na szpinakowym makaronie z sosem serowym. Danie świetne na niedzielny obiad, lub miłą kolaję we dwoje.

All what you need:

2 piersi z kurczaka
100 g sezamu (1 małe opakowanie)
1 jajko
pieprz, sól
olej do smażenia (rzepakowy)

makaron tagiatelle szpiankowy -kupiony 200 g

SOS:

50 g serka topionego z ziołami
pół szklanki mleka (ok 125 ml)
sól
oregano, lub zioła prowansalskie


STEP BY STEP

Makaron gotujemy ok 10 min w osolonej wodzie. Najlepiej smakuje al dente- miękkim kluchom mówimy stanowcze NIE. Odcedzamy makaron.


Kurczaka kroimy w paski, maczamy w pomieszanym jajku z pieprzem i solą, a następnie obtaczamy w sezamie. Smażymy z dwóch ston do zarumienienia na rozgrzanym oleju.

SOS:

mleko wlewamy do garnka, dodajemy serek, szczyptę soli, zioła. Mieszamy aż do rozpuszczenia składników. Polewamy makaron.


Gotowe!
Smacznego:)


Copyright: http://kuchniamagnifique.blogspot.com/


3 komentarze:

  1. :) musiało być pyszne mmmniam

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł. Na letni obiad albo kolację...też wolę nietypowe panierki - trochę więcej smaku niż przyziemnej buły ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda smakowicie. irmina zrobila ostatnio kurczaka z orzechami, tez bardzo dobry...

    OdpowiedzUsuń

Wiadomośći cieszą :)