O mnie

Moje zdjęcie
Gotowanie to takie moje czary-mary. Zabawa, której efekt nigdy do końća nie jest mi znany. Chyba nie przestanę się dziwić, że tak zwykłe składniki są potrzebne do wykonania czegoś niezwykłego. Lubię dreszczyk emocji, kiedy ciasto rośnie w piekarniku i nie cierpię czekania, kiedy musi ostygnąć. Zapraszam na proste, smaczne małe "co nieco"!

23 lipca 2011

Placki z cukinii z saslą pomidorowo-bazyliową

Copyright: http://kuchniamagnifique.blogspot.com/


Widziałam je w internecie  i czasopismach ze 100 razy. Nic odkrywczego. Ale sam smak, godny polecenia.
W moim przepisie, mąkę zywkłą zastępuję mąką razową a zwykły olej-oliwą z oliwek- jakoś wtedy rekompensuje sobie tą znaczną ilość sera :).
Do tego salsa pachnąca słońcem.
Mniam!


Składniki na ok 5 placków (dużych- na całą patelnię)

4 jajka
1, 5 średniej cukinii
pół łyżeczki soli
3 ząbki czosnku
15 dag startego żółtego sera (3/4 kostki)
posiekana natka pietruszki
4 łyzki mąki pszennej razowej (u mnie typ 2000 )
4 łyzki mąki razowej żytniej (typ 1800)
łyżka proszku do pieczenia
oliwa z oliwek do smażenia (pędzelek potrzebny)


Cukinię i ser żółty ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Mieszamy z pozostałymi składnikami.

Rozgrzewamy patenię i smarujemy pędzelkiem oliwą z oliwek. Wlewamy ciasto na całą powierzchnię, jednak  nie grubą warstwę. Jeśli ktoś nie potrafi przewracać placka w locie, proponuję metodę odwracania na talerz.

Smażymy z dwóch stron.
Po usmażeniu kroimy placek na 4 ćwiartki.

SALSA:

pomidory obieramy ze skórki, kroimy na kosteczkę
świeżą bazylię rwiemy (nie kroimy) na mniejsze kawałeczki.
Polewamy oliwą z oliwek i posypujemy pieprzem oraz solą.


Podajemy z plackiem


Copyright: http://kuchniamagnifique.blogspot.com/

Smacznego:)

2 komentarze:

Wiadomośći cieszą :)