Copyright: http://kuchniamagnifique.blogspot.com/ |
Widziałam je w internecie i czasopismach ze 100 razy. Nic odkrywczego. Ale sam smak, godny polecenia.
W moim przepisie, mąkę zywkłą zastępuję mąką razową a zwykły olej-oliwą z oliwek- jakoś wtedy rekompensuje sobie tą znaczną ilość sera :).
Do tego salsa pachnąca słońcem.
Mniam!
Składniki na ok 5 placków (dużych- na całą patelnię)
4 jajka
1, 5 średniej cukinii
pół łyżeczki soli
3 ząbki czosnku
15 dag startego żółtego sera (3/4 kostki)
posiekana natka pietruszki
4 łyzki mąki pszennej razowej (u mnie typ 2000 )
4 łyzki mąki razowej żytniej (typ 1800)
łyżka proszku do pieczenia
oliwa z oliwek do smażenia (pędzelek potrzebny)
Cukinię i ser żółty ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Mieszamy z pozostałymi składnikami.
Rozgrzewamy patenię i smarujemy pędzelkiem oliwą z oliwek. Wlewamy ciasto na całą powierzchnię, jednak nie grubą warstwę. Jeśli ktoś nie potrafi przewracać placka w locie, proponuję metodę odwracania na talerz.
Smażymy z dwóch stron.
Po usmażeniu kroimy placek na 4 ćwiartki.
SALSA:
pomidory obieramy ze skórki, kroimy na kosteczkę
świeżą bazylię rwiemy (nie kroimy) na mniejsze kawałeczki.
Polewamy oliwą z oliwek i posypujemy pieprzem oraz solą.
Podajemy z plackiem
Copyright: http://kuchniamagnifique.blogspot.com/ |
Smacznego:)
placki cukiniowe są najpyszniejsze na lato.
OdpowiedzUsuńpysznie to wygląda
OdpowiedzUsuń