O mnie

Moje zdjęcie
Gotowanie to takie moje czary-mary. Zabawa, której efekt nigdy do końća nie jest mi znany. Chyba nie przestanę się dziwić, że tak zwykłe składniki są potrzebne do wykonania czegoś niezwykłego. Lubię dreszczyk emocji, kiedy ciasto rośnie w piekarniku i nie cierpię czekania, kiedy musi ostygnąć. Zapraszam na proste, smaczne małe "co nieco"!

29 maja 2011

Ciasteczka maślane z gorzką czekoladą i pistacjami

Copyright: http://kuchniamagnifique.blogspot.com/

 Natknęłam się na nie w gazecie...
Tak spodobał mi się kontrast ciemnej czekolady z zielenią pistacji, że nie mogłam się oprzeć.
Są naprawdę proste i pięknie pachną.

300 g mąki
200 g masa
100 g cukru pudru
2 żółtka
pół kostki gorzkiej czekolady (lub mleczne-wg uznania)
pistacje
mleko-opcjonalnie




Copyright: http://kuchniamagnifique.blogspot.com/




































STEP BY STEP

Masło pokrojone na małe kawałki mieszamy z mąką, zagniatamy, po czym dodajemy cukier puder, żółtka.
Formujemy kulę, owijamy folią aluminiową i wkładamy na pół godziny do lodówki.
W tym czasie możemy pokroić pistacje  na małe kawałeczki, tak aby można nimi było posypać ciasteczka.

Po 30 min, rozwałkujemy ciasto-posypując mąką (inaczej będzie się przyklejać) i wycinamy wzorki. Wersja z gazety-kroimy na prostokąty.
Przekładamy na blaszkę i pieczemy w temp. 180°  na około 20-25 min, do lekkiego zarumienienia.
Kiedy ciastka ostygną zamaczamy koniec w rozpuszczonej czekoladzie (jeśli masa czekoladowa jest za gęsta, można ją rozrzedzić mlekiem). Posypujemy od razu pistacjami i odkładamy na papierowe ręczniki do zastygnięcia czekolady.




Copyright: http://kuchniamagnifique.blogspot.com/

Ps. wersja bez czekolady również pyszna!

Smacznego
Copyright: http://kuchniamagnifique.blogspot.com/
 




Przepis z "Twój Styl" 5/250-Marta Gessler p.262

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wiadomośći cieszą :)