O mnie

Moje zdjęcie
Gotowanie to takie moje czary-mary. Zabawa, której efekt nigdy do końća nie jest mi znany. Chyba nie przestanę się dziwić, że tak zwykłe składniki są potrzebne do wykonania czegoś niezwykłego. Lubię dreszczyk emocji, kiedy ciasto rośnie w piekarniku i nie cierpię czekania, kiedy musi ostygnąć. Zapraszam na proste, smaczne małe "co nieco"!

21 maja 2011

Wiosenne spaghetti z pulpecikami z mozarella


Copyright: http://kuchniamagnifique.blogspot.com/



Uwielbiam makaron, szczególnie spaghetti. Zawsze poprawia mi humor.
Dzisiaj w wersji wiosennej- spaghetti z pulpecikami z dodatkiem mozzarelli i sosem ze świeżych pomidorów i szczypiorku.
Polecam makaron pełnoziarnisty- ma piękny brązowy kolor i świetnie smakuje.




SKŁADNIKI:

makaron spaghetti
sól, odrobina oliwy z oliwek, ząbek czosnku


PULPECIKI

1 kulka mozzarelli
30 dag mielonej łopatki wieprzowej
sól, pieprz, zioła prowansalskie
olej rzepakowy

PANIERKA:

zmielone otręby pszenne, 1 jajko, oregano

SOS:

2 pomidory, szczypiorek, łyżka koncentratu pomidorowego, sól, pieprz


Copyright: http://kuchniamagnifique.blogspot.com/

STEP BY STEP:


MAKARON:

Makaron gotujemy al dente - ok 8min -w lekko osolonej wodzie. Co jakiś czas sprawdzamy, czy makaron jest gotowy. Po ugotowaniu odcedzamy i polewamy sosem z odrobiny oliwy z oliwek oraz rozgniecionego ząbka czosnku.


PULPECIKI:

Mozzarellę kroimy na drobne kawałeczki i mieszamy (najlepiej dłonią) ze zmieloną łopatką. Przyprawiamy solem i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Formujemy małe kulki, obtaczamy w jajku i panierce z płatków pszennych.  Smażymy na oleju rzepakowym, zarumieniając na złocisty kolor.

PANIERKA
Otręby mielimy-uzyskujemy pełnowartościową mąkę do panierki. Jajko ubijamy, doprawiamy solą i oregano.


SOS  

Pomidory miksujemy, dodajemy szczypiorek, łyżeczkę koncentratu pomidorowego, sól, pieprz.

Copyright: http://kuchniamagnifique.blogspot.com/



Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wiadomośći cieszą :)