Musi być coś kolorowego na stole, do tego pyszne i lekkie, no i z fantazją.
Przeglądałam kiedyś You Tube- ludzie wyczyniają tam kulinarne cuda! Tak właśnie natrafiłam na pawia, zrobionego z arbuza. Pierwsza myśli- za trudne! Szukam dalej- "arbuzowy koszyk"- łatwiejsze. Próbujemy!
...
Narysowałam wzór koszyka. Wziełam ostry nóż i KRACH!!! Niestety, mój arbuz był (?) za-dojrzały... Pękł w tym miejscu, gdzie chciał i za nic miał sobie moje wskazówki. Koszyka zrobić się już nie dało, arbuz pękł prawie do końca...został mały skrawek... akurat na szyje pawia. Najwdoczniej ten owoc sam sobie wybrał czym chce zostać... Szybki szkic, dwa cięcia-jakoś wyszło. Do końca jednak czekałam w niepewności czy ten dzwięk pęknięcia się nie pojawi ponownie. Na szczęście sie udało!
Copyright: http://kuchniamagnifique.blogspot.com/ |
arbuz
ananas
kiwi
pół cytryny
1 łyżka cukru
Wykonanie koszyka:
http://www.youtube.com/watch?v=qvbNq-KqsGw
Wykonanie arbuzowego pawia:
początke serii:
http://www.youtube.com/watch?v=F_qynueOi5w
Sałatka:
Po wykrojeniu wzoru, miąższ arbuza wybieramy łyżką do lodów. Dobrze jest mieć odmianę bezpestkową arbuza lub taką z małymi perstkami.
Ananasa kroimy w kostkę (kilka plasterków zostawiamy na pióra). Kiwi kroimy w plasterki, po czym przecinamy je na pół. Wszystko mieszamy. Przed podaniem skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy delikatnie cukrem.
Pióra:
Na wykałaczki nabijamy kawałki ananasa (można dodać winogrona lub inne owoce).
Smacznego!
Copyright: http://kuchniamagnifique.blogspot.com/ |
Copyright: http://kuchniamagnifique.blogspot.com/ |
Jaki fajny ten paw :-) Super!!!
OdpowiedzUsuń