Copyright: http://kuchniamagnifique.blogspot.com/ |
Nie będę oryginalna. Uwielbiam patrzeć jak Nigella Lawson gotuje. Robi to z taką łatwością, gracją i swobodą. I mimo, że często jej przepis to porcja kalorii na dwa dni, to nie da się ukryć-ślinka cieknie od patrzenia. Co jednak najbardziej mnie fascynuje, to fakt, że ona się tym bawi. I wielokrotnie uświadamia, że gotowanie nie powinno kojarzyć się tylko z wielogodzinnym przebywaniem w kuchni. I to właśnie lubie.
Podczas jednego z odcinków, zrobiła sernik na ciastkach. I tak powstała inspiracja do mojej tarty.
W odróżnieniu do niej, ja nie nadaję się na ścisłe przestrzeganie przepisów. Zawsze coś podoba mi się z jednego przepisu, a coś z drugiego. Tak postał dzisiejszy wypiek. Spód od Nigelli, nadzienie z książki (w przepisie z cytryną), limonka jest moja.
All what you need:
SPÓD:
opakowanie ciastek kakaowych np. Łakotki SAN kakaowe (jadłam po raz pierwszy od niepamiętnych czasów) -ok 150 g
3 łyżki masła
200 g mąki pszennej razowej (u mnie typ 2000)
Nadzienie:
500 g chudego twarogu (najlepiej w wiadereczku, gotowy do serników)
2 jajka (rozdzielone żółtka i białka)
7 łyżeczek cukru (może być brązowy)
2 limonki
3 łyżki masła
masło do wysmarowania formy
STEP BY STEP:
SPÓD:
Foremkę na tartę smarujemy masłem.
Ciastka kruszymy w misce, dodajemy roztopione masło i mąkę. Mieszamy do uzyskania gładkiego proszku-piasku, najlepiej mikserem. Wykładamy tartę po brzegi, dociskając ciasto do formy. Wstawiamy do lodówki na 30 min.
NADZIENIE:
Ścieramy skórkę z limonek. Z 1,5 limonki wyciskamy sok.
Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy miękkie masło i przekładamy do sera. Miksujemy. Dodajemy sok i skórke z limonki i ponownie miksujemy. Na końcu dodajemy ubite białka- doda to lekkości nadzieniu- tu mieszamy łyżką, delikatnie i powoli.
Wykładamy na spód. Pieczemy w temp 180 stopni przez 25- 30 minut. Ostudzamy i podajemy ( to akurat najtrudniejsze, bo tarta znika przed ostudzeniem ;)
Tarta pięknie pachnie, świeżo, cytrusowo. Polecam na ciepłe dni, a kremy niech czekają na zimę.
Copyright: http://kuchniamagnifique.blogspot.com/ |
Smacznego!
Dziękuję za świetny przepis :)
OdpowiedzUsuń