O mnie

Moje zdjęcie
Gotowanie to takie moje czary-mary. Zabawa, której efekt nigdy do końća nie jest mi znany. Chyba nie przestanę się dziwić, że tak zwykłe składniki są potrzebne do wykonania czegoś niezwykłego. Lubię dreszczyk emocji, kiedy ciasto rośnie w piekarniku i nie cierpię czekania, kiedy musi ostygnąć. Zapraszam na proste, smaczne małe "co nieco"!

10 czerwca 2011

camember zapiekany z czubryca i szparagi

Copyright: http://kuchniamagnifique.blogspot.com/






































Zabiegany tydzień. Wszystko na szybko- cierpi na tym moja kuchnia. Do tego chwilowy komputerowy wstręt po "godzinach pracy". Ot, taka krótka przerwa.
Ale zielony talerz powraca.

Dzisiaj camember w panierce z czubrycy a do tego szparagi. Zielono ma być... i będzie:)



Copyright: http://kuchniamagnifique.blogspot.com/

All what you need:

1 ser camembert
1 jajko
mąka pszenna razowa (np typ 2000)
czubryca( dużo czubrycy)
sól, pieprz
olej słonecznikowy

pęczek zielonych szparagów
sól, pieprz

SOS:  1, 5 łyzki ziaren sezamu,
           łyżka sosu sojowego
           oliwa z oliwek





















STEP BY STEP:

SER: camember przecinamy na 3 "węższe" serki. Obtaczamy w doprawionym, roztrzepanym (uwielbiam to słowo) jajku, następnie w czubrycy. Kolejny raz obtaczamy w jajku a następnie w mące razowej.



Copyright: http://kuchniamagnifique.blogspot.com/

Wrzucamy na olej słonecznikowy, przewracamy bardzo deliatnie. Jeśli serek zaczyna nam się rozpływać, zawsze można go złożyć na pół- też wygląda ciekawie.

SZPARAGI: cieniutkie, zielone szparagi płuczemy w wodzie, ucinamy 3-4cm końcówki. Przy "grubszych sztukach" można delikatnie obrać trzonek. Będą wtedy bardziej delikatne. Tak przygotowane-wkładamy do osolonego wrzątku. Gotujemy 10-12 min.

SOS: na suchej patelni prażymy ziarna sezamu. Kiedy lekko się zarumienią dodajemy sos sojowy-uwaga-sos natychmiast wyparowuje, pozostawiając tylko aromat. Dodajemy oliwę z oliwek.

GOTOWE:)



Copyright: http://kuchniamagnifique.blogspot.com/


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wiadomośći cieszą :)